După cum bine știm, o alimentație sănătoasă înseamnă un aport echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi, precum și o dietă bogată în fructe și legume. Însă, pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, trebuie să ne asigurăm că facem alegerile potrivite, astfel încât să mentinem un nivel alcalin al pH-ului, atât de necesar corpului nostru.
V-ați întrebat vreodată cum ne influențează valoarea pH-ului din corp starea de sănătate? Organismul uman își păstrează pH-ul în jurul valorii generale de 7.35 – 7.45.
În momentul în care corpul nu mai primește suficiente elemente alcaline pentru a menține acest indice stabil, el le va extrage din propriile surse: sistemul osos și alte țesuturi vitale. Scăderea nivelului alcalin conduce astfel la inflamarea țesuturilor și la scăderea capacității de regenerare, vindecare și detoxifiere a organismului, care constituie cauzele principale ale apariției bolilor.
Fructele și legumele, elementele care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră zilnică, sunt preponderent alcaline, dar există și câteva excepții de care trebuie să ținem seama.
– Fructe care ne provoacă aciditate în corp
prune, afine, banane verzi, compoturi, gemuri, dulceţuri, fructe uscate conservate cu sulfură sau zahăr, fructe zaharisite, glazurate
– Fructe care ne cresc alcalinitatea corpului
mere, pere, caise, piersici, nectarine, cireşe, căpşuni, struguri, gutui, pepene galben/roşu, banane coapte, portocale, mandarine, lămâi, grapefruit, ananas, mango, kiwi, papaya, rodia, stafide, curmale, smochine, avocado, măsline, moşmoane
– Legume care ne provoacă aciditate în corp
ardei iute, soia, mazăre, linte (cu excepţia celor germinate), asparagus, rubarbă
– Legume care ne cresc alcalinitatea corpului
roşii, castraveţi, varză roşie şi albă, salată verde, ardei, dovlecei, vinete, ridichi, morcovi, cartofi, spanac, ciuperci, broccoli, conopidă, năut, fasole, leguminoase încolţite, ceapă, usturoi, praz, pătrunjel, păstârnac, sfeclă, anghinare, andive, bostan, nap.