Coloana Vertebrala

Coloana vertebrala reprezinta cea mai importanta componenta a corpului uman. Prin rolul sau de sustinere a scheletului si de protectie a maduvei spinarii, ea asigura coordonarea functiilor intregului organism, iar prin miscarile ample si complexe pe care le realizeaza, confera mobilitate si elasticitate corpului. Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le cunoastem cu totii despre acest sistem uimitor pentru a intelege de ce este atat de important?

Coloana Vertebrala

 

I. Coloana vertebrala este compusa din 33-34 vertebre, 730 muschi si 31 perechi de centri nervosi.

Coloana vertebrala nu inseamna doar o insiruire de vertebre care asigura miscarile trunchiului. Ea este un ansamblu polivalent care include o componenta osoasa formata din 33-34 vertebre. Asupra lor actioneaza nu mai putin de 730 de muschi. Tot la nivelul coloanei, exista si o componenta neurala care cuprinde o parte importanta din centrii nervosi ai corpului, grupati in 31 de perechi si localizati in maduva spinarii. Cele trei sisteme sunt interdependente, reglarea activitatii musculare scheletice fiind realizata de sistemul nervos, care este controleaza miscarile corpului prin actionarea muschilor scheletici si receptia stimulilor externi.

 

II. Coloana vertebrala asigura sustinerea, protectia si mobilitatea corpului.

Coloana vertebrala indeplineste 3 functii principale, fara de care corpul uman nu se poate dezvolta armonios:

  • Functia de sustinere – gratie dispunerii elementelor sale, coloana vertebrala imprima fiecarui individ o postura specifica;
  • Functia de protectie – coloana vertebrala actioneaza ca un scut pentru maduva spinarii, una dintre principalele componente ale sistemului nervos;
  • Functia de mobilitate – confera corpului posibilitatea de a executa miscari variate.

 

III. Curburile specifice coloanei vertebrale au rolul de a intari sistemul de vertebre pentru a putea sustine intreaga greutate a corpului.

O caracteristica definitorie a coloanei vertebrale este prezenta anumitor curburi care au rolul de a intari intregul ansamblu, astfel incat sa poata sustine greutatea corpului si pentru a-l pastra in echilibru, in conditiile unei structuri instabile cauzate de sprijinul pe doua membre inferioare, spre deosebire de patru, ca in cazul mamiferelor. Mobilitatea articulatiilor coloanei vertebrale constituie un factor esential in mentinerea echilibrului si pozitiei corecte a partii superioare a corpului si, implicit, in mentinerea starii de sanatate.

Modul in care ne asezam la birou, pozitia pe care o adoptam stand pe scaun sau in picioare, miscarile pe care le efectuam repetitiv, chiar daca nu intotdeauna in mod corect, devin stereotipuri motorii care, in timp, se transforma in atitudini si apoi in pozitii. Dincolo de postura inestetica, o pozitie incorecta a coloanei vertebrale determina probleme grave ale aparatului locomotor, care se transpun in tulburari atat ale functiilor fizice ale organismului, cat si la nivel psihic.

 

IV. Problemele coloanei vertebrale nu inseamna doar dureri de spate.

Simptomele fizice ale unor probleme ale coloanei vertebrale variaza de la stare de oboseala, dureri de cap, de umeri, furnicaturi si amorteli ale degetelor, pana la tulburari de digestie si probleme respiratorii, completate la nivel psihic de stari depresive, frustrare, stare generala de agitatie.

Cele mai des intalnite afectiuni ale coloanei vertebrale sunt:

  1. Cifoza, scolioza, lordoza – reprezinta o modificare de postura manifestata in diferite regiuni a coloanei vertebrale. In cazul cifozei este afectata regiunea toracica printr-o curbare excesiva spre exterior, ca o cocoasa. Lordoza este o curbare spre interior a coloanei. Ea este normala in regiunea cervicala si dorsololombara, insa devine anormala atunci cand este foarte pronuntata sau cand apare in alte parti ale coloanei. Scolioza este o modificare in plan frontal a curburilor fiziologice ale coloanei, pozitia neutra a acesteia luand forma literei C sau S, in functie de gravitatea cazurilor.
  2. Hernia de disc – este o afectiune prin care partea exterioara a discului intervertebral se fragmenteaza, cauzand hernierea materialului gelations din interiorul discului, care ajunge sa exercite presiune asupra diferitor componente ale sistemului nervos aflate in canalul spinal. Cele mai frecvente tipuri de hernie apar la nivel lombar si cervical. Se manifesta prin dureri foarte puternice de spate dispersate pe picior sau la nivelul bratelor, slabiciune, furnicaturi si amorteala.
  3. Discopatia – apare ca urmare a unei deteriorari a discului intervertebral determinata de microtraume multiple sau repetitive, suprasolicitare extrema sau sustinuta a coloanei vertebrale, in contextul unui tonus muscular neadecvat. Se caracterizeaza printr-o stare de suferinta moderata, aproape constanta, cu perioade alternante de dureri intense si atenuate, insotita de diminuari functionale la nivelul afectat.
  4. Lombosciatica – presupune o afectiune cauzata de iritarea nervului sciatic, format din terminatiile nervoase ale maduvei spinarii situate in partea inferioara a spatelui. Principalele simptome ale lombosciaticii sunt durerea, furnicaturile si amortelile, fiind deseori cauzata de ingustarea canalului vertebral, inflamatii ale articulatiilor etc.
  5. Lumbago – se manifesta prin dureri localizate la nivelul muschilor din regiunea lombara, o contractura puternica si dureroasa cauzata de efort fizic, expunerea la frig, sau o leziune de disc. Principalii factori de risc in cazul acestei afectiuni sunt ridicarea greutatilor si mentinerea aceleiasi pozitii in timp indelungat.
  6. Stenoza lombara / cervicala – este o afectiune care se instaleaza la o varsta mai inaintata si are drept manifestare principala ingustarea canalului spinal, fapt care produce dureri si amorteli la nivelul membrelor inferioare sau superioare, deficiente motorii, atrofie musculara, pierderea sensibilitatii reflexelor motorii.

 

V. Recomandarile noastre pentru buna functionare a coloanei vertebrale sunt sportul, hidratarea corespunzatoare si asigurarea aportului necesar de nutrienti.

Dupa cum bine stim, a preveni aparitia unei probleme este mult mai benefic decat a-i repara consecintele. De aceea, sustinem cu tarie adoptarea unui mod de viata echilibrat, care sa cuprinda o alimentatie corecta si o doza complementara de exercitii fizice, care sa intareasca organismul in lupta cu factorii de risc externi.

Iti propunem sa ai in vedere urmatoarele aspecte pentru sanatatea coloanei vertebrale si a organismului dumneavoastra :

  • Fa miscare! Antreneaza-ti sistemul muscular! – Puterea si flexibilitatea muschilor sunt esentiale pentru a mentine pozitia neutra a coloanei vertebrale. Ei ajuta la adoptarea unei posturi corecte si contribuie la reducerea durerilor de spate prin distribuirea egala a greutatii pe toate zonele coloanei.
  • Asigura-i organismului aportul necesar de minerale si vitamine! – O alimentatie corecta permite corpului sa beneficieze de toti nutrientii de care are nevoie pe parcursul zilei. De aceea, este foarte important sa pastram echilibrul proteine-lipide-carbohidrati.
  • Hidrateaza-te! – Apa este un factor cheie in mentinerea elasticitatii tesuturilor moi si lubrifierea articulatiilor. Totodata, este principalul mijloc de transport al substantelor nutritive in organism, de eliminare a toxinelor si de restabilire a echilibrului acido-bazic.